Veel CO melders deugen niet

Nieuwspagina

CO melders zijn niet altijd optimaal

Lees hier het artikel van een onderzoek gedaan in 2016 door het NVWA. >>>

HeBO BHV-Opleidingen
hebo@bhv-opleiding.nl
www.bhv-opleiding.nl

Onderzoek op werking:

Het merendeel van de koolmonoxidemelders die op de Nederlandse markt te koop zijn, deugen niet. Ze voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, afgekort de NVWA. De NVWA heeft 29 melders technisch onderzocht; geen van deze voldeed aan de technische eisen. 

Acht van de 29 onderzochte melders werkten helemaal niet, ze gaven bij koolmonoxide geen alarm. Zes andere melders gaven geen storingsignaal als de melder kapot is. Ook ontbrak er een goede gebruiksaanwijzing. De onveilige melders mogen niet meer worden verkocht.

De NVWA ziet daarop toe. Twee producenten moeten een publiekswaarschuwing uitdoen om consumenten die hun product al hebben gekocht, te waarschuwen. “CO-melders moeten doen wat ze beloven, dat staat als een paal boven water”, aldus de NVWA.

Aanleiding voor het onderzoek waren berichten van consumenten over haperende koolmonoxidemelders en een eerder Europees onderzoek.

Koolmonoxide kan ontstaan in onder meer in defecte cv-ketels. Het gas is kleurloos en reukloos, je kan het dus niet zien of ruiken. Inademing kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, bewusteloosheid en zelfs de dood.

Advies, waar te plaatsen.

In die ruimte waar te verwachten is dat dit gas kan ontsnappen op een hoge locatie. Daar CO welke ontstaat bij verbranding warm is en ook nog eens fysiek lichter doch bijna gelijk aan het massagewicht van lucht is zal het stijgen. Maar daar waar geen warme CO hangt zal deze op de hoogte blijven hangen alwaar het is ontsnapt om vervolgens zeer langzaam te stijgen daar CO en fraktie lichter dan lucht is nl. 98% ten opzichte van lucht. 


HOME