HeBO BHV-Opleidingen
hebo@bhv-opleiding.nl
www.bhv-opleiding.nl

Defribrilatie zonder elektriciteit

Nieuwspagina

Defibrillatie kan in de toekomst zonder  elektriciteit 
Bron: AD.nl
                       
                                             

Lees hier het artikel>>

Door het hart in te spuiten met lichtgevoelige eiwitten en vervolgens een lamp op de borst te zetten, kan het hart zonder pijn en schade gestabiliseerd worden. Ook pacemakers zouden van de nieuwe techniek gebruik kunnen maken.

Defibrillatie – de hartslag stabiliseren met een elektrische schok – kan straks misschien met een lamp in plaats van elektriciteit. Volgens het vakblad Nature Communications is techniek en sinds ongeveer 10 jaar in opkomst. De methode past lichtgevoelige eiwitten, zogenaamde optogenetica, toe. Die worden onder andere ook gebruikt om het gedrag van hersencellen te beïnvloeden en zo psychiatrische aandoeningen te kunnen verhelpen.


‍    Geen pijn of schade

‍    De eiwitten in het hart helpen de hartcellen open te zetten. Dit maakt                
    het vervolgens mogelijk dat elektrisch geladen ionen door de cellen    
    kunnen stromen; hetzelfde effect als een stroomstoot van een
    defibrillator. Het grote en positieve verschil is dat deze manier geen
    pijn en/of schade veroorzaakt.


Eerst nog computertests

Hoewel succesvol, is deze methode tot nu toe alleen nog in computermodellen getest. Onderzoekers hebben een digitaal hart nagebouwd, compleet met alle cellen, aders en bloedkamers. Omdat de risico’s nog te groot zijn, zullen er op de korte termijn nog geen tests met een echt hart volgen. Om alle risico’s uit te kunnen sluiten moeten er eerst nog veel meer computertests gedaan worden.